miercuri, 8 octombrie 2008

Culegatoarea de Resurse Umane

Precum adevaratele culegatoare de folclor din diferite regiuni ale tarii, asa si eu culeg secrete ale acestei meserii. Si pentru ca unui profesionist ii sade bine doar daca isi baga coada si in ograda vecina, nu m-am dezmintit si am inceput sa fac pe detectivul. M-am folosit in prima instanta de prietenii si cunoscutii care aveau chef sa-si aduca minte de interviurile vietii lor. Si am aflat ca nu exista recrutori perfecti sau macar profi.
Am aflat ca un interviu pentru o pozitie de middle-management din industria hoteliera poate sa dureze 1 minut, asta din cauza salariului. Cand aud de salariu, recrutorii pt Hotel se sperie si mimeaza diplomatia, adica il dau afara pe candidat, cat mai civilizat posibil.
Exista si categoria "Specialistilor" care au un set standard de intrebari, care nu asculta ce zice candidatul si care bifeaza casute si pun stampile de genul" respins"sau " maybe".
Categoria recrutorilor de formatie tehnica e cea mai de speriat. Ei recita un text cap coada, despre companie, despre plan de dezvoltare si despre cat de dinamici si cool sunt ei. Am fost martora unor interviuri trase la xerox. Nasol si deloc inteligent. Din pacate multi dintre ei ajung in pozitii mai mari si au drept de decizie in legatura cu cariera ta.
Recrutorii care dau teste peste teste, interviuri peste interviuri pentru o simpla pozitie de part-time, asistent manager, astia sunt fitosii. Mereu la patru ace, cu mina grava, coifura teapana. De astia mi-e frica pentru ca iti pot lasa senzatia ca esti un incuiat si ca le pierzi timpul.

Si atunci degeaba imi fac io probleme in legatura cu candidatii mei atat timp cat pe piata sunt si recrutori mediocri in companii mari si de renume international.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Probabil ca cel mai important este sa pui suflet in ce faci si bineinteles sa stii ce faci.

Anonim spunea...

Salut, nu m-am putut abtine sa nu las un comentariu, desi in general nu o prea fac. Nu am avut multe interviuri pentru industria hoteliera, insa am avut unul in urma caruia am ramas placut impresionata; e adevarat ca asteptarile mele salariale au reprezentat motivul pentru care nu am continuat discutiile, insa acel partener de HR pentru hotelul in speta, cu un background de advertising, a fost jos-palaria.
Cat despre recruterii din domeniul tehnic esti una din multele persoane care sesizeaza problema asta; eu pot sa spun ca sunt unul din recruterii fericiti care au experimentat o foarta buna colaborare cu inginerii si ma consider un recruiter bun, chiar si tehnic.
Spor si o saptamana buna!
Aura

Delia spunea...

ma bucur sa aflu ca exista exceptii, e si normal sa fie asa, din pacate eu vreau sa atrag atentia ca masa recrutorilor este superficiala. eu inca nu pot sa spun despre mine daca sunt recrutor bun sau nu, am doar 2 ani experienta si inca sunt subiectiva. ce zice asta despre mine?
zi frumoasa si tie si te mai astept.