joi, 18 septembrie 2008

(RU) Mini-interviul on-line

Premisa: mini-interviu al unui candidat fara experienta profesionala dar cu incredere in fortele proprii.

1. Care este cel mai mare esec profesional de pana acum?
De ce aş avea vreun eşec profesional?

2. Unde va vedeti peste 5 ani?
Aş dori o echipă profesionistă cu care să lucrez cot la cot, pentru a oferi servicii de calitate, unor oameni - nu simpli clienţi.

3. Care este cel mai mare vis pe care-l aveti? Care este idealul dumneavoastra in cariera?
Nu cred că m-aş opri la un vis, pentru că mă văd în continuă mişcare. O dorinţă ar fi totuşi să îmi ofer serviciile cu seriozitate.

4. Detaliati personalitatea dumneavoastra ( hobbyuri, aspiratii, ce va motiveaza, stil de viata si lucru, etc ).
Îmi place fotbalul şi plimbările pe munte. Aş vrea să cred că nu visez când spun despre mine că sunt oricând în plină mişcare, dinamic, fără să omit să spun "pauză" din când în când. Mă bucur de linişte doar după agitaţie.

Discutie: Nu sunt deloc adepta mini-interviurilor de pe site-urile de recrutare dar cateodata isi au si ele rostul. De pilda, acest candidat care a simtit ca ne poate impartasi cate ceva din sufletul lui si care a aplicat pentru un post de inginer comercial, cu 3 ani experienta, dar care nu a lucrat nimic in viata lui. Buun, la prima vedere as fi dat respins dar m-a mancat ceva sa il iau la puricat si sa-l pun in categoria "asa nu". Intr-un interviu de angajare nu aberezi si nu bati campii. La fel si intr-un CV. Nimeni nu are timp si chef sa citeasca despre suflet sau aspiratii....poate in interviu, daca recrutorul e intr-o pasa buna. In general, se asteapta raspunsuri la obiect, simple si fara prea multe divagatii, dar la acest capitol mai avem multe de invatat. De cealalta parte, nu suport intrebarea "cum va vedeti peste 5 ani". Este irelevanta si nu plaseaza deloc candidatul in prezent, ba mai mult, pe unii ii face sa viseze si sa abereze dramatic: majoritatea se vor sefi, se vad in multinationale, se vad cu bani si masini scumpe sau chiar lucrand in afara.
Am avut candidati guralivi dar care s-0au dovedid a fi neseriosi, candidati timizi dar care au facut treaba buna cand s-au angajat. Din pacate am avut surprize neplacute de la cei care s-au autoproclamat seriosi, punctuali si care mi se proslaveau mai ceva ca un sfant.
Recomandare: "vindeti-va" CV-ul simplu, natural si fara prea multe povete despre viata pentru ca ne-am saturat de cei 7 ani de-acasa "binecrescuti". Mergeti la interviuri daca asa ati promis, raspundeti la telefon in cazul in care ati intarziat sau ati hotarat ca nu mai ajungeti si vorbiti cu noi la persoana a doua plural, daca asa ati fost apelat. Cer prea mult?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cumva ai scris acum cam "la cald". Parca se simte un pic de nerv in "vocea" ta. Parca vad o scena sau mai multe de genul:
Candidatul a raspuns din a cincea incercare telefonului tau dupa ce a intarziat o ora la intalnira voastra: " Fata, nu am venit la tine la firma pentru ca mi se ardea mancarea pe foc. Las ca te caut eu pe tine...Hai pa-pa"

delia spunea...

"fata", sa stii ca te inseli, nu angajez numa gagici, ci si ingineri proiectanti ca voi. te astept la un interviu?

Anonim spunea...

Hm-hm, ma simt amenintat. Mai stii, o-m mai vedea. Deocamdata sunt expectativa cresterilor salariale uriase care mai ne asteapta :).