miercuri, 20 august 2008

(RU) Tendinte lingvistice in CV-uri

Citesc zilnic cel putin 50 de CV-uri, depinde de chef si de urgenta. Si in fiecare "calup" de CV-uri si de candidati intalnesc o alta tendinta intr-ale procesului de recrutare.
Tendinta inceputa acum cateva saptamani se refera la limbile straine pe care candidatii mei dragi declara ca le-ar cunoaste. Intamplator observasem in cateva Cv-uri, la sectiunea limbi straine, nivel de engleza incepator/mediu dar cu italiana si spaniola avansat. In prima instanata mi-am zis ca e o concidenta ca in 5 CV-uri sa intalnesc acelasi lucru. Ma apuc si sondez. Iau diferite posturi din diferite domenii: asistent manager, inginer vanzari, agent vanzari, vanzatoare, responsabil filiala, asistent de gestiune, contabil sef. Orase diferite. Stupoare totala. Lumea stie pe capete italiana si spaniola. Germana ioc, franceza, ce sa mai zic?!Engleza...sporadic. Imi zic: sunt obosita, revad aceleasi 3 CV-uri. Nu! erau vreo 20 diferite dar cu sectiune lingvistica comuna. pasul urmator convoc lumea la inteviuri. Si intreb:

E: Cu limba engleza cum stati? Sunteti capabil sa purtam o conversatie in engleza?
C: Hmmmm (cu un suras tamp si nevinovat)... stiu sa citesc si sa scriu dar nu stiu sa vorbesc foarte bine. Dar stiu italiana si spaniola. Destul de bine.
E: Ok..dar unde ati invatat ambele limbi? Sau ati avut ocazia sa lucrati intr-un mediu care sa va ajute la perfectionarea cunostintelor?
C: Ah..nuuu..de la televizor, de la filme, reclame.
E: Adica de la telenovele.
C: Si telenovele, muzica...dar stiu mai bine decat engleza.
E: Dar pentru aceasta pozitie cautam un candidat care sa stie foarte bine engleza si apoi o alta limba internationala.

C: Nu prea stiu engleza, nici franceza..dar stiu spaniola nivel avansat.
E: Cand ati vorbit ultima data spaniola?
C: Pai nu am vorbit-o, adica ma descurc, stiu sa citesc ff bine.

n.b. citatele de mai sus sunt un rezumat a mai multor interviuri cu diferiti candidati ca si pregatire, experienta si sex:)

5 comentarii:

Dedi spunea...

multzi mai stiu limbile astea de pe cartzile postale de la rudele plecate prin tari.

Carina spunea...

Pe mine ma frustreaza asta din alt motiv. Am facut 4 ani de spaniola in liceu, am participat la olimpiade si am obtinut echivalentul Cambridge-ului pentru limba spaniola. Dar atunci cand trec asta in CV am senzatia ca sunt privita ca inca o persoana ce "a prins spaniola de la TV"

delia spunea...

da..din pacate esti defavorizata la interviuri pentru ca, desi nivelul tau este avansat, pe buna dreptate, vei fi pusa in acceasi oala cu cei care se cred tri-lingvisti. aici e si vina angajatorilor, ar trebui sa fie teste specifice de limba dar cum paita de munca a luat-o razna, se prefera cei care "ciupesc" cate putin din toate. as aveaa atat de multe de scris despre asta...bloguri sa tot fie:).te mai astept aici, la mine!

Unknown spunea...

si cu lb franceza este amuzant. mai ales cand o testam la nivel conversational. ultima experienta a fost de vis cu tanara donshoara care a sustinut 10 minute " je suis un homme qui aime travailler dans une equipe" si tot asa. cand ai timp poate ne mai conversam pe teme hash-eristice;)

delia spunea...

cu multa placere! io as mai povesti aici dar intervine faza cu confidentialitatea:).