luni, 25 august 2008

(RU) Tendinte in interviurile de angajare

Revin cu subiectul Recrutare sau din secretele meseriei. Spuneam saptamana trecuta ca exista tendinte, o moda, chiar si in Resurse Umane nu numa la Paris. Deh...dupa vremuri si dupa piata. Alti candidati, alte caractere si alte raspunsuri. Ciudat este ca procesul de recrutare ramane la fel...din pacate. Cateodata ma gandesc sa fac un sindicat care sa schimbe intreg procesul in functie de material, adica de candidati. Un lucru sigur am invatat pana acum: cand e vorba de oameni, nimic nu-i sigur, totul se misca. Asa ca dansez si eu in ritmul lor.
Moda de cateva luni, care ma scoate din sarite, se refera la mobilitatea candidatilor ce vor sa devina si angajati. Un job este acum atractiv daca este cat mai aproape de casa. Nu conteaza responsabilitatile, salariul sau domeniul. Important este cat fac de acasa pana la locul de munca. De preferat ar fi un timp de maximum 30 de minute, mai ales cu metroul si mai ales, cat mai aproape de gura de metrou.

"Inainte de a-mi spune mai multe despre job as vrea sa-mi spuneti unde este localizata firma?"
Este in Militari, langa Carrefour, dar exista microbuz al firmei care va lasa exact acolo.
Nuu, multumesc, este prea departe. Eu stau in Crangasi."

Asta e doar un caz, mai exista personajele care isi iau o mina f serioasa cand ma intreaba: "Domnita, stiti ca eu ar trebui sa fac o ora cu metroul? Nu cred ca stiti ce inseamna asta, mai ales vara? Ba da..si eu tot o ora fac si n-am murit inca." Sau cele care vor transport la usa blocului ca nu pot face 2 pasi pana la metrou si in loc sa castige 250 de euro, prefera sa stea in pat.

Din pacate angajatorii sunt nevoiti sa faca compromisuri si sa deconteze un simplu abonament de RATB pentru a se asigura ca le vin oamenii la lucru. Inca suntem tara "unui milion in plus la salar' nu strica".

5 comentarii:

radu spunea...

cat de workahollic ar trebui sa fii ca sa vrei sa stai opt ore la servici si inca doua pe drum? mai pune jumatate de ora de pregatiri pentru plecat la servici si inca o jumatate sa-ti revii cand ajungi acasa. plus trei mese pe zi. eventual 30 de minute la cumparaturi. 6-7 ore de somn... iubitului/iubitei cat timp i se acorda?

eu am zile de 24 de ore. tu?

radu spunea...

cat de workahollic ar trebui sa fii ca sa vrei sa stai opt ore la servici si inca doua pe drum? mai pune jumatate de ora de pregatiri pentru plecat la servici si inca o jumatate sa-ti revii cand ajungi acasa. plus trei mese pe zi. eventual 30 de minute la cumparaturi. 6-7 ore de somn... iubitului/iubitei cat timp i se acorda?

eu am zile de 24 de ore. tu?

delia spunea...

din pacate si eu tot 24 de ore am dar..trebuioe sa afc o precizare aici, cred eu vitala: persoanele care refuza constant job-uri pe criteriul distantei sunt muncitori necalificati/calificati pe pozitii ca: sofer, manipulant marfa, ambalator, gestionar, stivuitorist. in genere, oameni care isi cauta locuri de munca mai ceva ca noi, astia cu studii, si care au nevoie de bani pentru a supravietui. comentariile tale sunt pertinente, eu sunt prima care sparge usa la ora 5, dar pentru niste oameni care nu lucreaza si refuza numai de fitze, nu pot gasi scuze.
cuv workahollic nu exista in dictionarul meu personal:).

cristi alboo spunea...

Servus!
In Bucuresti timpul este intradevar un subiect delicat. Eu in jumatate de ora sunt la serviciu(in Pipera) dar la 7 dimineata iar sotia mea in o ora si 30 de minute (Baneasa) dar la 8:30. Sunt de acord ca nu poti refuza un loc de munca doar pentru locatie dar este o intrebare buna de pus la interviu, mai ales in Bucuresti.

delia spunea...

sigur ca e delicat si vital in acelasi timp, de aceea incerc sa gasesc rute si solutii convenabile atat pt candidat dar si pt angajator. mai grav e atunci cand un candidat refuza sa-si miste fundul doar pt ca ii e lene. despre asta e vb in articolas, sa refuzi ceva cand nu e cazul.