luni, 27 aprilie 2009

Unde sa te angajezi? (neconventional)

Acest post superficial a fost scris pe fondul depresiv al unei laringite de 7 zile, unui loc de munca inghetat si pe baza unei reorientari profesionale. Acest post nu este un pamflet si reda informatiile asa cum le-a simtit autoarea. Imi asum prin acest post orice comentariu malitios.

Rewind.

Pentru ca timp de 2 luni de zile am trecut pragul a cel putin 30 de companii mari cu interes profesional, am facut si un top al ospitalitatii gazdelor corporatiste. Si totodata un pact cu mine insami: pe viitor, voi munci doar pentru bani si numai intr-o companie cu politica serioasa pt angajati, renuntand la entuziasm, nebunie, haisahaidem, voluntariat si orice distractie la locul de munca.
Revenind la ospitalitate, m-am gandit ca poti sa-ti dai seama de cat de faina e o compoanie din cateva semne simple si usor de vizualizat.

1. Cum esti primit la receptie?
Calduros, rece, indiferent, cu chef, fara chef. Daca fatuca de la receptie se uita la tine pe sub ochelari si n-are chef sa fii introdus mai departe, ai ratat intrarea.

2. Ti se ofera un scaun? Sau astepti ca prostul la usa?
Daca da, atunci exista grija pt oameni, dc nu, n-ai decat sa vii si maine!

3. Vrei cafea? Apa? Ceai? Nimic?
Aci e aici: in primul rand, mare lucru ca esti intrebat si apoi conteaza forma. Daca primesti cafea intr-un pahar de plastic, de la automatul de cafea, atjucni te agli intr-o multinationala.
Daca ti se ofera cafea de filtru, sau chiar de masina de cafea scumpa, atunci esti ori in biroul executivului, ori intr-o companie care are grija de imaginea ei.

4. Apa la cafea?
Hmm, ai de-a face cu oameni mersi prin cafenele si ceainarii. Bun indiciu.

5. Gazda intarzie?
Se mai intampla, desi nu inghit intarzieri mai mari de 3 minute, insa cand nu-si cere scuze, atunci ori e CEO, ori e lipsa de consideratie. Nu e semn bun.

6. Dai mail si astepti raspuns? Suni si ti se inchide telefonul?
Ohoo, aici intervin buna crestere, lipsa de interes si neprofesionalismul.

Mai adun si mai zic.

2 comentarii:

Cristi spunea...

Acest post este rezultatul experientei anterioare sau iti cauti un nou loc de munca? Un tip bine situat intr-o comanie multinationala mi-a spus ca cei care lucreaza in companii mari cauta companii mici si invers. Asa ca ai grija ce-ti doresti...

Camelcutza spunea...

inca o chestie din experienta mea,poate te ajuta:o companie unde daca se desfiinteaza punctul de lucru,nu te da direct in somj,iti gaseste ceva asemanator in cadrul companie-am lucrat la o companie care asa facea.