vineri, 28 martie 2008

De pe la munca

De cateva saptamani primesc pe bada rulanta CV-uri ale unor studenti sau ablsoventi de psiho sau chiar sociologie, care ar accepta orice job numai sa fie angajati. Majoritatea dintre ei spun ca s-au saturat sa faca voluntariate in timpul facultatii, la diferite organizatii nonguvernamentale sau la cabinete, toti trec pe la "Salvati Copii" dar putini dintre ei raman in sistem sau isi permit sa continue cu un master specializat in terapie sau consiliere psihopedagogica. Sunt astfel nevoiti sa intre in Resurse Umane, cu toate ca nu prea stiu ce ar putea sa faca si aici.
Vor Recrutare pentru ca li se pare cel mai interesant, dar cursuri despre cum sa tii un interviu nu se fac in nicio scoala. Cu totii am invatat de la altii sau din ce am mai "furat" de pe net. Nu e de ajuns sa stii sa dai niste teste, pentru ca nu testele te certifica a "om de incredre", "specialist" sau "cu experienta". E drept, studiile de psihologie si sociologie sunt o baza foarte buna pentru inceput si poti face referire la ele, dar nu sunt de ajuns.
Am fost intrebata de ce studii ai nevoie ca sa poti fii de partea cealalalat a masei. Dupa mine, orice profil dar multe lecturi de specialitate plus un spirit deschis la orice, pt ca nu recrutezi din domeniul in care te-ai specializat. Recrutezi ingineri (astia-s cei mai dificili, pt ca exista sute de ramuri ale ingineriei), vanzatori, directori, secretare, stivuitoristi etc.
Testul meu suprem, dupa un an si ceva de "recrutat" (inca sunt mica, mai am pana la "specialist") este sa intreb: cine sunteti si ce vreti de la viata. Suna aiurea dar daca omul din fata ta stie sa se prezinte ca om si abia apoi ca "muncitor" pot continua mai usor un interviu.
Secrete sunt multe iar retele se gasesc in orice manual de RU. Problema este abordarea omului din fata ta si cu cat respect i te adresezi. Credeti-ma, am avut probleme de abordare a unui sofer, manipulant marfa sau vanzator decat sa comunic cu un inginer cu 10 ani experienta.

Niciun comentariu: