marți, 8 mai 2007

Stirea soc de astazi:

A murit Octavian Paler
Cunoscutul prozator, eseist si jurnalist roman Octavian Paler a incetat din viata

„Am fost adus ieri, duminica 22 aprilie, cu Salvarea la Spitalul Municipal, din cauza ca, pe un fond de raceala si in urma unui puseu de tensiune, am facut un edem pulmonar. De ieri, stau intepenit in pat, sub perfuzii si cu masca de oxigen pe fata. (...) Vad cerul prin fereastra rezervei. Nori anemici se taraie pe cerul primaverii. De afara, se aude sirena unei Salvari. (...) Si e o primavara afara care-mi pare prin lumina ei glorioasa si prin cerul ei usor neurastenic aproape o ironie.

28 aprilie Ma simt ca intr-o barca, singur, pe un lac necunoscut, dus de curenti din ce in ce mai departe de mal. Chiar daca as striga ajutor nu m-ar auzi nimeni. (...) Transcriu din Maeterlinck: „N-ar exista morti daca n-ar exista cimitire”. (...) Duc, cand sunt treaz, un mic infern. Amintirea anilor in care nu-mi pasa ca timpul trecea. Dar, probabil, a spune intreg adevarul despre tine e cu neputinta.

29 aprilie (duminica) Orice cuvinte as folosi pentru a exprima pustiul duminicilor mele, tot prost le-as folosi.”

18 carti publicate
Nascut: 2 iulie 1926, in satul Lisa, judetul Fagaras. A absolvit Colegiul „Spiru Haret” din Bucuresti, dupa care a urmat, simultan, Facultatea de Litere si Filosofie si respectiv Facultatea de Drept. In 1990, a fondat impreuna cu Ana Blandiana si Gabriel Liiceanu „Grupul pentru Dialog Social”. A publicat 18 carti si pregatea „Calomnii mitologice. Farame din conferinte nerostite”. Editorialist al ziarelor „Romania libera”, „Cotidianul” si „Ziua”. Dupa 1989, a criticat intregul esichier al clasei politice, de la dreapta la stanga.iaza, la varsta de 81 de ani, in urma unui stop cardio-respirator.