miercuri, 4 iulie 2012

Luca, dupa un week-end fara parinti, partea 2

Inca nu l-am lasat peste noapte la bunici, inca nu am curajul si oricum suge asa de des de cand cu caldurile astea incat l-as traumatiza daca s-ar trezi fara "apti". In schimb, ne-am calcat pe inima si l-am lasat la bunici toata ziua de sambata si duminica de la 10 la 2 jumate. Si da, a stat fara proteste, s-a distrat, a dormit pe bunica, a mancat si a uitat de noi pentru o vreme. N-am facut sex nebun in tot acest timp, nici nu am varuit prin casa, nici macar nu am fost la shopping, ci am fost la un curs de comunicare nonviolenta http://www.nonviolenta.org tinut de draga de Monica Reu. Au fost doua zile intense in acumulare de informatii de bun simt pe care sa le aplicam in cresterea copiilor nostri. Nu fac o recenzie a cursului pentru ca as strica sensul lui, zic doar ca ma bucur ca am facut acest curs impreuna cu sotul si ca ne-am regasit in multe situatii de care am dat in incercarea de a-l intelege pe Luca. Cheia acestui tipar de comunicare sta in empatie, si imi dau seama ca am pornit bine la drum cu copilul nostru.
Cand Luca urla cand avea cateva luni si nu stiam de ce, faceam bine sa il tin nonstop in brate si sa ii spun ca il inteleg ca e mic, frustrat de atatea acumulari si ca are nevoie de noi. Cand Luca urla la 10 luni atunci cand dispaream din camera, era normala reactia lui, caci era in plina anxietate de separare si avea nevoie sa stie ca nu plec de tot. Cand Luca plange acum, la un an si patru luni, il inteleg ca e frustrat ca vrea sa vada, sa atinga si sa privim minute in sir un escavator care stationeaza pe strada noastra. E in faza de curiozitate si acumlari de informatie care il va mai tine doar cativa ani. Cum sa nu intelegi si sa sustii un copil care vrea sa creasca neingradit, cum sa tot afirmi ca e un alintat ca vrea in brate sau ca e prea mare pentru varsta lui. Mergeti la cursul de CNV, e un curs care te ajuta sa privesti in tine inainte de a fi un parinte empatic. E un curs util si bunicilor care trebuie si ei pregatiti pentru noua generatie de nepoti.
A scris si ta-su despre asta, ati vazut? http://ta-su.blogspot.ro/2012/07/non-violent-draga.html?m=1

2 comentarii:

mara spunea...

adică pe căldură ăștia micii sug mai des? de-aia m-a căpiat a mea azi-noapte cu suptul nonstop??

Delia spunea...

Si astia mari sug non stop, insa eu mi-am asumat, cu greeeeuu, ca sunt suzeta lui. Si nici acu nu dorm mai mult de 3 ore legate pe noapte ca suge, inca rezist, nu stiu cat o sa mai pot, dar imi zic ca doar nu o sa suga pana la scoala primara, nu? :))) suzeta a fost si pt noi a big no no:(.