sâmbătă, 7 aprilie 2012

Luca, scolarelul

>
> Am impresia ca avem copil de scoala, asa repede creste si repeta de toate. Deci, pot sa ma laud un pic cu copilul nostru si aici, in casuta mea virtuala care a implinit 5 ani? Pot! Pai cu ce sa incep ca sa nu para ca inventez? Zic asa: Luca face propozitii scurte. Deja vad strambaturi din nas si grimase, dar am cam obosit sa ma scuz ca baietanul vorbeste destul de bine pentru aproape 13 luni. Nu de alta, dar si noi am investit energie in achizitiile lui, asa ca de ce sa ma simt prost, nu? Ce zice? Aproape toate propozitiile scurte il implica pe ta-su si imi povesteste ce a facut cu el sau ii cere chestii cum ar fi: " tata baia", cand vrea sa ii faca baie sau dupa, cand imi povesteste ce-au facut ei doi in baie.
> " tata papa", adica, tata e plecat sau tata, scoate-ma afara, dupa caz. " tata haide", scoate-ma din scaun, haide ia-ma in brate, haide sa plecam, de fiecare data folosit corect, in functie de situatie. " Tata brumbrum", da-mi masina sau m-am jucat cu tata cu masina. Cea mai misto constructie simpla a fost facuta intr-un week-end, pe repet dupa ce a fost im vizita la bunici unde s-a povestit de unchiul Petre, dupa care copilul a tot repetata " la petre" de ne-a zapacit.
> Ok, am zis ca ni se pare noua, ca prea ii dam credit, insa ramanem blocati cand ne dam seama ca el chiar intelege ce vorbim prin casa si face analogii lingvistice cand noi zicem mergem sau am plecat, el zice haide si papa si isi aduce papucii, desi nu ii facem invitatie speciala de iesit afara, ci sare ca ars cand auze cuvintele astea. Iar daca aude " danseaza" sau " muzica" incepe sa cante sau sa apese pe butonul de play la combina si ne arata ca trebuie sa ii punem muzica.
> E cam istet, nu? Culmea e ca nu stim cu cine seamana. Si da, ne recunoaste in pozele de pe pereti si ne numeste aproape fara plictis: tata, mama, tata avand cel mai mare succes in ultimele saptamani. Ba chiar ne cere albumul nostru de nunta pe care il rasfoieste tacticos exclamand fericit cand ne recunoaste.
> Vocabularul se mareste aproape zilnic cu cuvinte carora le intelege sensul. Pana acum avem asa: baca=becul, cățe= catelul, haphap= catelul, pisi= pisica, cai= calul, apa= apa, copaca=copacul, baia= baia, aide= haide, caca= caca, ata= asta, piii= copiii, brumm= masina, cacu= cucul, bisi= papagalul Biti, papucii= pucii si clasicile tata si mama. Pe moment repeta orice cuvant care i se pare interesant, azi dimineata ne-a spus si el neata, dar le uita imediat.
> Sigur ca aceste achizitii vin cu istericalele de rigoare, asa ca daca nu ne executam imediat cand cere ceva, orice repetand furios ataaaaaa= asta, incepe circul, se da cu fundul de pamant, cu capul de parchet si nu-l poti calma usor. Deh, ati mai vazut intelectuali fara fasoane?;)
>

2 comentarii:

Adriana spunea...

wooo, cate stie, cate face:)
Brava, Luca!! felicitari pt cei 5 anisori:D

sultana spunea...

nu stiam io ca iese destept? pai crezi ca l-am botezat degeaba?:))