marți, 17 august 2010

Tragedia de la Giulesti

E greu de imaginat prin ce trec familiile bebelusilor care au fost marele ghinion sa se nasca aseara la maternitatea Giulesti. E clar ca cei care au ramas in viata vor fi niste bebelusi chinuiti iar familiile lor niste oameni greu incercati. Dupa ce stai si cumpanesti bine cand sa aduci pe lume un copil si apoi te mai frichinesti luni bune sa stii sa alegi doctorul si maternitatea potriviti, dupa ce te stresezi sa alegi cum sa nasti fara prea multa spaga, ajungi intr-un punct in care iti vine sa-ti dai una in cap. Nu m-as lansa in discursuri extremiste de genul: in Romania nu e sigur sa aduci pe lume un copil intr-un spital normal, pt ca imi e clar ca acest accident se putea intampla si la o clinica privata, dar e clar ca nasterea a devenit o cursa de nebuni.
Numai procesul sarcinii devine complicat numai daca te gandesti la cate analize, ecografii, teste peste teste tre sa faci si musai sa le faci undeva unde costa, caci acolo cica sunt si cei mai buni indicatori de interpretare. Nasterea, apoi, devine o alegere mercantila: acolo costa mai mult, deci e mai safe! La public dau doar 300 de euro medicului? Hmm, e prea putin, ceva tre sa fie in neregula cu el. Si tot asa! Faci exceluri si compari preturi si conditii, uitand de cazuistica, de expertiza clinicii/spitalului respectiv.
Din pacate, si pentru noi Giulesti era pe lista spitalelor publice unde ne-am fi dus destul de increzatori. Urmeaza pe lista Filantropia, unde sper sa gasesc un doctor bun care sa aiba consultatii si la vreo clinica privata, ca sa pot face slalom, in caz ca ne razgandim.
Dintr-odata sa alegem unde nastem a devenit miza vietii de pre-parinti. Cine naiba mai sta sa se gandeasca la scoli alese pentru plod, la cariera sau la noroc?

Niciun comentariu: