luni, 31 mai 2010

Voi cum gatiti?

Probabil ca mai bine intrebam "voi ce gatiti"?, asa mai prind si eu din zbor idei culinare ca m-am cam saturat de acelasi meniu. Din bucatarie vin acum, am pus o supa de pui pe foc si o salata de primavara in castron, cand mi-am dat seama de cum gatesc eu. Credeti ca gatesc bine? Sarat sau condimentat? Prost si repede? La o aruncatura de ceapa si morcov in oala? Biineee, si asta, dar, mai important este ca eu gatesc mereu cu plasture sau servet infasurat pe degete. Pentru ca de fiecare data ma tai, ard, frig, tai si iarasi tai. Nu e zi de gatit in care eu sa nu ma intep cu cutitul, razatorul sau chiar cu furculita. Chiar si cand spal vasele eu ma tai si urmeaza invectivele sotului care zice ca nu-s buna nici macar de spalat vase. Bine ca nu ma vede de fiecare data cu servetelele de la IKEA infasurate pe maini, in timp ce continui sa tai ceapa. Dar si cand ma prinde.....Recunosc ca ii ascund aceste lucruri minore care se pot transforma in nori negri deasupar etajului 5, unde coabitam. Pentru ca dupa el, un inginer creativ, este imposibil sa nu-ti calculezi distanta "bancului de lucru" si sa nu aproximezi lama cutitului sau viteza razatorului de morcovi care vine hapsan sa iti infulce degetelele.
Asa ca dezbatem in public: doamnelor, voi cum gatiti? Stiu ca sunt si cititori care sunt pasionati de gateala, nu dau nume, asa ca ii provoc si pe ei.
Atat zic: slava domnului ca nu am cuptior!

10 comentarii:

Ema spunea...

Intrebarea casei cand ma apuc eu de gatit vine din partea sotului si suna cam asa: ce ai mai ars? Iata, scurt si concludent, cum gatesc eu. A, si imi tai unghiile cu cutitul, de obicei, nu ajung chiar pana la degete, dar am mereu unghiile boante. Uite, si acum, ca-n fiecare seara, am pus sa fierb apa pentru laptele praf al copilului (fierb cate-un termos mic sa am peste noapte) si sa nu crezi ca n-o uit si pe aia pe foc pana scade aproape toata. Ma duc sa vad daca a mai ramas ceva. Pentru degetele tale, numai de bine!

Dedi spunea...

hahahha!
La intrebarea cum gatesti (dpdv calitativ) eu raspund cu tarie: BINE, GUSTOS! (cand nu ma momesti cu salate prea sanatoase pe care organismul meu imbacsit nu le tolereaza)

Daca vorbim de incidente domestie in bucatarie: sa gatesti sanatos insemana si sa ai grija de sanatate in timpul gatitului. deci atentie la neatentie! :)

delia spunea...

ema: ma bucur ca nu sunt singura, dar imi pare rau pt noi:))
dedi: salate sanatoase ai sa mananci vara asta, get used to it:))

Cristina spunea...

slava domnului ca nu ai cuptor.. eu am semne de arsura pe maini facute inca pe vremea cand stateam la iasi. in rest, tai unghiile cu cutitul la fiecare ocazie aparuta, dau degetele pe razatoare.. plang in hohote la fiecare ceapa.dar m-am invatat cu toate aceste mici accidente casnice si consider ca nu ar mai fi atat de gustos fara adn-ul meu amestecat in oala...:D

Diana V spunea...

Astea sunt semne de gospodareala, doamnelor! Si sunt laudabile, oricat ar fi ele de pacatoase. Mai bine, mai sanatos si mai trainic decat sa-ti rupi unghiile in tastele telefonului, comandand mizerii la 10 seara. Trust a friend!

Delia spunea...

@cristina: si ai fi zis ca Iasul ne-a calit si mai ales metodele precare pe care le aveam in materie de gateala:)
@diana: dam inainte cu dejte rupte si insangerate si jos food delivery:)

Ionouka spunea...

Eu gatesc des si mult si deosebit de sanatos, yet gustos. A, si ieftin si rapid. Asa. Principala problema pe care o am insa este ca ma desprind greu de lucruri. Adica: invirt in oala cu lingura de lemn, pe care in loc s-o las in oala, o iau cu mine si-o plimb pina la frigider, de unde scot smintina, pe care in loc s-o las pe masa, o iau cu mine pina in camara, unde, cu o lingura plina de sos in stinga si borcanul cu smintina in dreapta, ma lupt sa ridic casoleta cu condimente, pe care o strecor cumva pe antebrat, ca sa merg apoi sa ma odihnesc putin pe canapeaua din sufra. Unde nu pot schimba canalele de la tv, ca am miinile si bratele pline de ustensile, ingrediente, prosoape...
Inutil sa-ti mai spun de cite ori am cazat telecomanda de la TV in frigider.

delia spunea...

hahha! da da si eu patesc la fel, ma trezesc cu lucruri in mana chiar si la baie:); iar masina de spalat saracuta, care sta pe hol, a fost de multe ori martora ingredientelor din mancare:). Cu telecomanda nu prea am avut treaba, insa am tendinta sa iau telefonul dupa mine si sa mestec cu el in vreo oala:).

atelierul de joaca spunea...

am multe cicatrici pe degtele de la mana stanga, evident. cea mai tare faza a fost cand incercam sa iau restul de pasta de legume fierte de pe blender, in timp ce stateam cu degetul de la mana dreapta pe buton. din reflex am apasat si brusc a tasnit sangele...
altfel, am la activ o ciorba de vacuta facuta scrum, si cateva tentative de mancare de fasole facute tot scrum. le las pe foc si uit de ele. am ajuns acum sa pun la fiert si sa-mi pun alarma sa sune ca sa nu mai uit...

delia spunea...

vai vai! deci nu-s chiar singura care gateste cu picuri de sange?:) si eu uit in ultimul timp, cand eram mai tanara eram mai zglobie si mai cu tinere de minte:)