miercuri, 26 noiembrie 2008

(RU) Ghidul CV-ului perfect, adaptare e-jobs

Cei de la e-jobs ma cadorisesc zilnic cu sfaturi atat pentru calitatea-mi de "angajator" cat si pentru cea de "candidat". La sectiune candidati gasesc cateva articole pentru cei care se vor mai usor de angajat decat altii, sfaturi, ponturi, trick-uri cool. Recunosc ca citesc numai dc titlul mi se pare atragator si pentru ca imi e si lene sa parcurg zeci de articole de RU zilnic. Am gasit totusi un articol dragut despre ce cuvinte sa NU folosesti in CV. Spicuiesc din articol, trecand peste bla-bla-ul de genul: Un CV de succes ii ofera potentialului angajator o imagine clara, concisa a experientei si a aptitudinilor tale si, in plus, reprezinta primul pas important in obtinerea unui interviu si, eventual, a unei oferte.

dar retin: Aceste cuvinte: „responsabil de” poate face CV-ul sa arate ca o lista de cumparaturi. In loc sa insiri pur si simplu responsabilitatile, incearca sa evidentiezi realizarile. CV-ul tau va avea un mai mare impact daca cuantifici realizarile tale: cum ai contribuit la cresterea profitului, reducerea costurilor sau imbunatatirea unui proces de productie. Mentioneaza numarul persoanelor care au fost in subordinea ta, bugetul pe care l-ai supravegheat sau veniturile pe care le-ai adus companiei. (f misto analogia cu cumparaturile, sigur se adresau femeilor)

si: „Cu succes”, „Eficient” Desigur ca vrei sa evidentiezi in CV-ul tau tot ce-ai realizat. Realizarile tale profesionale vor fi mai impresionante, totusi, daca exemplifici cu situatii concrete, mentionand ce ai facut si cum ai avut succes. Nu trebuie sa utilizezi cuvinte ca de exemplu: „cu succes” sau „eficient” pentru a-i arata unui angajator ca esti un candidat de exceptie – lasa experienta sa „vorbeasca” de la sine. In loc sa mentionezi explicit ca un proiect a avut succes, mai bine insira realizarile una cate una si arata ca proiectul a fost un adevarat succes.

Sunt de acord cu ce zic baietii astia, sa nu folosim cuvinte golite de inteles, trase de par, insa nici nu poti sa insiri cu linita fiecare rezultat, succes avut pentru nu ne-ar mai ajunge topurile de hartie. Trebuie gasita o cale de mijloc in care un CV sa fie simplu, la obiect, clar dar concis.

24 de comentarii:

Anonim spunea...

Nici prea detaliat nu e bun...dar nici prea succint...CV-ul trebuie sa fie atat de plin incat angajatorul/recrutorul sa fie interesat sa te cheme la o discutie.

delia spunea...

pai io n-am zis tot asa?

Anonim spunea...

Nu stiu...cred ca da...incercam doar sa "ma bag in seama cu tine"...Raspunul tau oarecum taios mi-a redus entuziasmul...:))
Duminca e un eveniment f important pentru Romania...votul. Scrie despre asta.

delia spunea...

deci am obtinut ce am vrut:)! cat despre vot...nu ma interseaza subiectul, mai ales ca eu nu pot vota in Bucuresti, ci doar in Bacau, si duminica nu voi fi in niciunul dun aceste orase. poate ne spui tu cu cine votezi si de ce? chiar m-ar interesa sa vad daca tinerimea se mai duce la vot.

Anonim spunea...

Nu stiu daca exact asta ai vrut. Oricum sunt destul de incapatanat....asa ca....
Apropo...de ce presupui ca sunt tanar?
Nu ma duc sa votez (este un drept, nu o oligatie). Avand de ales intre Dida Dragan, Elena Udrea, Luminita Anghel, "Marean" Vanghelie si alte caricaturi politice de acest gen aleg un ceai Dilmah de menta si o carte buna - Francis Scott Fitzgerald - Cei frumosi si blestemati!

delia spunea...

expresia "sa ma bag in seama cu tine" poate apartine doar unui tanar sub 27 de ani:). iar Dida Dragan este cantareata mea preferata de la 3 ani! cat de tare era femeia asta. pacat de politica!

Anonim spunea...

In legatura cu expresia respectiva inseamna ca si eu am obtinut rezultatul scontat. Eu credea insa ca trebuie atribuita oamenilor sub 26 ani 4 luni 3 saptamani si 2 zile..aici nu ne-am potrivit :). Nu imi pot da cu parerea despre Dida Dragan pentru ca nu ma pricep atat de bine la muzica...iar ca ascultator am alte preferinte. Oricum nu vorbeam decat dpdv politic despre ea,....si asta doar in postura de candidat manipulabil, pentru ca activitatea ei pe acest plan este 0.
Te duci la Iasi in weekend?

delia spunea...

hai ca te-am ametit de tot. nu mergem duc la iasi, o sa fim la munte.

Anonim spunea...

M-ai ametit? Te supraestimezi....sincer?
PS: Am observat ca ai folsit plurarul:)!

delia spunea...

admiratorule anonim, nu ma supraestimez.nu pe blog. si da, am folosit pluralul pentru ca ma duc cu Dedi la munte.

Anonim spunea...

Uffff.....te-ai enervat! Unei femei asa ca tine nu ii sta bine nervoasa!

Delia spunea...

vai, ma doare capul cand vad ce-a devenit postul asta cu ghidul despre un Cv bun.

Anonim spunea...

Algocalmin....calmeaza istoric durerea. Parca asa era in reclama. Important e ca am schimbat cateva vorbe. Hai ca te las...pentru azi e destul. Daca nu mai vb pana sambata...drum bun si distractie placuta la munte!

Anonim spunea...

ia uite circula biletzele prin clasa. dar cine e baiatul din prima banca rosu ca o patlagiga?

Delia spunea...

cred ca e un admirator care nu si-a facut temele:).

Anonim spunea...

eu cred ca e un baiat de la alta clasa...ca nu-l cunosc...si nu e nici trecut in catalog.
Doaaaaamnaaaa, baiatu asta cred ca vine de la clasa de uman si se baga in seama la noi la mate-fizica. eu zic sa scoata o foaie de hartie sa vedem ce stie.

Delia spunea...

elev grigoroiu, las ca ma ocup eu. nu primim elevi de la alte clase, stii bine, cu toate cartile lui citite.

Anonim spunea...

Mai ce caterinca aveti...sunteti haiosi...o sa va propun la vancanta mare. Cu acest umor o sa reusiti sigur.

Anonim spunea...

vad ca stii cu ce se mananca vacanta mare....pacat
"nu stiu despre tine, dar am auzit ca parintii tau au fost olimpici" (icoane pe sticla - toma caragiu).

Anonim spunea...

Si mie imi pare rau ca am apucat sa aflu despre vacanta mare...dar dupa umorul tau, imi dau seama ca tu ai aprofundat subiectul. Dar de Toma Caragiu de unde ai aflat? Ai intrebat publicul?

Anonim spunea...

a fost cam anemica ultima replica. :)

ha! vad ca vrei sa ajungi si miliardar. :)

Anonim spunea...

Pai replica a fost pt tine. Trebuia sa o intelegi, asa ca am formulat o replica pe intelesul tau. Cand o sa te faci mare si vei trece de pubertate o sa mutam replicile la un al nivel.

Delia spunea...

ma simt nevoita sa intervin pentru ca deja s-a recurs la jigniri. imi pare rau ca s-a ajuns aici, plecand de la o chestie nevinovata (din nou am fost naiva) dar fiindca este spatiul meu, am dreptul sa moderez comentariile tendentioase.
admiratorule, cred ca te-ai jucat un pic cam mult, multumim de vizita, dar nu suntem obisnuiti cu oameni ca tine, avem destui prieteni, multumim. gaseste-ti alt spatiu virtual de joaca, calatoria ta s-a terminat aici.

Anonim spunea...

admiratorule, sa stii ca ironia e un lucru fin. trebuie avut grija cand ironia trece in jignire...e o linie foarte subtire.
daca ai ceva de dovedit, fa-o elegant.
glumele de autobaza (vezi vacanta mare) si jignirile fatzise sunt apanajul oamenilor needucati. te rog sa te ridici la nivelul la care incerci sa dai impresia ca esti.
si inca ceva...a nu te prezenta este o mare dovada ne lipsa de respect.