vineri, 25 ianuarie 2008

Am cravata mea, sunt DECRETEI

Pentru cateva zile sunt "condamnata" sa ma amuz seara in fata TV, no laptop for me, e undeva inchiriat din dragoste pe la Paris. Deci nu anatomia lui grey, sezonul 4, nu filme de oscar, nu muzica. Only me and the TV.Bine ca nu l-am aruncat in decembrie sau ca nu mi-am scos cablul:).
De 4 zile m-am uitat la TV cat nu m-am uitat in ultimul an. Duminica am vazut: un pic din Teo, un pic din lautarii de pe antena 1, un pic de muzica, un pic de film serial, un pic de seinfeld, un pic de conferinta de presa, un pic de al pacino.
Pana aseara, am zapata fara sa tin minte la ce m-am uitat, zic pana aseara pentru ca am prins documentarul de trista si amara amintire, a lui Florin Iepan, "Nascuti la comanda. Decreteii". Sincer l-am savurat, nu ma mai saturam pentru ca, desi am tot citit despre comunism, ceausescu si poporu si revolutie, clar nu stiam nimic. Nu am stiut ca au murit 10.000 de femei in timp ce faceau avort ilegal, ca mii de copii nedoriti si cu dizabilitati au fost condamnati la moarte la Cighid, tinuti dupa gratii ca niste animale, ca parintii nostri si-au dus viata de cuplu in teroare, ca faceau sex rar, putin, repede si programat, ca noi suntem, probabil, copii nascuti la comanda.
Decretul 770 din 1966 a fost, timp de 23 de ani, cosmarul parintilor nostri. Si ne mai intrebam de ce suferim de lipsa de afectiune, unii dintre noi.

2 comentarii:

Dedi spunea...

am vazut si eu respectivul film pe vremea cand ii facea domnu' Exarhu mult lobby. stiu ca suna cam a fatalau, dar am lacrimat. mi-am pus si eu la randu-mi multe intrebari. se pare ca sunt mult mai directe si puternice filmele documentare, decat cele artistice. e ca si cum ai vedea un om filmat cand moare pe bune, nu un cascador. anyway, don'soara, te descurci cu TV-ul. vezi chestii frumoase. :)

Anonim spunea...

E tragic si nedrept ca toata aceasta generatie de dupa decret este considerata "produsul" lui Ceausescu. Ca si cum toti ar fi fost copii nedoriti si-i datoreaza viata lui Ceausescu. Ca si cum fara decret n-ar mai fi existat nimeni nascut dupa 1967. Nu cunosc nici macar un singur om care sa fie sigur ca-i datoreaza viata lui Ceausescu.


Pe de alta parte: oare chiar a fost Ceausescu un tâmpit? A interzis avortul, care, din toate punctele de vedere, e o crima si nimic mai mult. Ne-a obligat cumva sa facem si sex? Ne-a incurajat macar?


In plus, de ce se spune decretul lui Ceausescu? Documentarul se grabeste sa arunce totul in spinarea lui Ceausescu, ca si cum intreaga tara, inclusiv cei din aparatul legislativ si M.A.N. au fost impotriva. Revenind la ceea ce am spus, avortul e o crima condamnata intr-un fel sau altul de intreaga umanitate si sunt sigur ca foarte multi au fost de acord cu decretul.


Documentarul evita orice referire la posibilul aspect rational, uman si etic al decretului, considerând ca a fost elaborat exclusiv in scopul cresterii demografice, in special al cresterii numarului de lucratori. Se prea poate. Doar ca documentarul pune in rama tot ce a fost negativ in acest decret si lasa cortina pusa peste partile lui pozitive.