duminică, 6 octombrie 2013

Sanatate pentru toate mamele: SAMAS (P)

Acum fix 3 ani eram insarcinata in 5 luni si eram o naiva. Eram o gravida naiva si visatoare care avea scenarii idealiste despre momenul nasterii. Nici nu ma gandeam la cum voi fi sau cum va fi viata noastra imediat dupa nastere, imi proiectam doar momentul nasterii si cam atat. Si visam la o nastere naturala perfecta, inconjurata de medici fix ca in Anatomia lui Grey, cu asistente ca in House si cu medici neonatologi din ambele seriale. Si ca alaptarea va fi asa de usoara si fara nicio problema, iar bebelusul va dormi trei ore legate, nu va plange deloc noaptea iar ca viata noastra ar fi ramas la fel. Si nici prin gand nu mi-a dat ca o familie tanara cu bebelus depinde de un intreg sistem sanitar care trebuie sa o sustina si sa o incurajeze ca poate sa faca fata schimbarilor, nu sa ii dea un sut in fund.

Nasterea lui Luca nu a fost deloc cea ideala, insa nici asistentele sau medicii nu m-au ajutat foarte tare, alaptarea a inceput tare greu si a trebuit sa caut mereu ajutor in afara sistemului, la diferite persoane pregatite in varii domenii, si nu in cabinetul unui medic pregatit. Acum stiu unde am gresit si eu, insa nevoia mea mai mare a fost sa gasesc, de exemplu, la neonatologie personal mai cald, mai empatic si mai pregatit, si medici pediatri un pic mai la curent cu noile recomandari de nutritie facute de OMS. 
Si m-am bucurat tare cand am auzit ca se pregateste un program de Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS) organizat de Crucea Alba, Crucea Rosie si Nutricia. Cei trei corifei spun ca acest program pregateste 60 de cadre medicale sa poata sa ofere consiliere mamicilor in zona de alaptare, nutritie si ingrijire  celui mic. Si cum e mai bine sa sarbatoresti acest program decat printr-un flashmob dintr-un cor de gravide care a oferit spectacol unic de artă stradală in Centrul Vechi?
Ele s-au adunat în zona verde din Lipscani oferind o interpretare deosebită a melodiei Kayama scrisă de compozitorul Karl Jenkins, însoțită de mișcări coregrafice. Iata si filmul de sambata, 21 septembrie: 


Sunt foarte curioasa unde va ajuge acest program, si mai ales in ce orase se va dezvolta, si mi-ar placea sa vad ca peste 3 ani mamele sunt mai informate asupra alegerilor pe care le pot face pentru familiile lor.

Despre iniţiatorii SAMAS:

Cu peste 100 de ani experienţă în nutriţia specializată şi peste 3 decade de cercetare a laptelui matern, NUTRICIA este alături de mamele din toată lumea pentru a suţine creşterea sănătoasă a copiilor lor. Bazându-se pe experienţa şi moştenirea unice, NUTRICIA România se alătură profesioniştilor medicali, ONG-urilor şi asociaţiilor locale pentru a contribui împreună la îmbunătăţirea sănătăţii femeilor gravide, a mamelor şi a bebeluşilor din toată ţara.

Crucea Albă este o organizaţie fondată pentru a oferi îngrijire medicală perinatală, ocupându-se de managementul medical în beneficiul mamei şi al copilului. Crucea Albă a înfiinţat Centrul de Sănătate Maternă, o instituţie mică şi uşor de gestionat, accesibilă şi sustenabilă, care să ofere servicii complete de sănătate maternă. Militând pentru drepturile mamelor, scopul principal al organizaţiei este să îmbunătăţească serviciile de maternitate din România, conform modelelor validate în state cu nivel de sănătate superior.
Crucea Roşie este o organizaţie cu o tradiţie de 137 de ani în România şi cea mai extinsă reţea teritorială, care protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană şi sprijină comunităţile să facă faţă situaţiilor de criză şi suferinţei umane.
Un comentariu:

Salveaza o inima spunea...

Buna ziua! Tin sa va deranjez pentru cateva momente venind cu rugamintea la d-voastra de a ne promova magazinul online deschis in scop caritabil, singurul de acest gen din Romania cu produse pentru copii http://www.salveazaoinima.ro/ Cum doriti d-voastra in blogroll sau logo cu trimitere catre magazin pe pagina d-voastra de blog sau chiar pe pagina de facebook, iar noi la randul nostru va punem logo pe magazin pe pagina sustinatori a magazinuluiVa multumim anticipat!
Va rugam sa ne lasati un raspuns pe adresa de e-mail: salveazaoinima@gmail.com