joi, 13 februarie 2014

La conferinta cu mine! (P)

Am mai povestit aici ca pe 22 februarie merg la conferinta organizata de Urania Cremene, Parenting prin ochii copilului, si acu, in conditii noi de gradinita, ma duc si mai dihai.  Ma duc sa vad cum sa il responsabiliez pe copilul asta al nostru, de nici 3 ani, care, zic eu, e destul de responsabil. Si atunci, ce sa-i mai fac? Sa ii bag pe gat responsabilitatea asta cu gradinita, care oricum mi se pare greu de dus si cu multe frustrari, asa ca tre sa fiu atenta ce si cum ii spun.
De exemplu, ma cert cu sotul ca eu ii induc lui Luca ideea ca pot sa il mai tin si acasa daca vrea, si ca vinerea e zi de vacanta, ceea ce, zice el, nu e ok, ca tocmai, ii transmitem ideea ca nu e fain acolo, ca e greu, ca e o corvoada. Pe de alta parte, eu zic ca tocmai, spunandu-i ca e ok sa stea acasa cand i se pare greu sa mearga il inteleg si ii respect dorintele. Eu sustin, deci, ca daca mai sta si pe acasa, il responsabilizez mai sanatos si mai pe termen lung. O sa intreb asta la conferinta, is curioasa de ce zice doamna Pawel.

Ce e nou in legatura cu conferinta? Preturile s-au schimbat, is mai mici, au si masa inclusa, pentru cei care aleg sa stea si in conferinta 2, cea dedicata mamelor de fete (inca nu m-am decis dc sa stau sau nu, e un mae debate in capul meu, o sa vad ce inspiratie am la fata locului). Si, cea mai misto chestie de care am auzit la vreo conferinta de parenting e ca au:
- o zona concept, una de alaptare, ce va fi chiar in sala de conferinte si va fi dotata cu perne astfel incat sa fie cat mai comoda (Breastfeeding Corner)
si
- o sala special pregatita pentru copilasii trecuti de vremea bebelusiei, Crafts and Play Corner, unde copiii se vor putea juca liberi. Aceasta zona va fi dotata cu jucarii de la Marvelous Store si de asemenea vor fi gandite ateliere de creativitate de catre echipa de la Lumea lui Momo. Detalii gasiti tot pe site.

Tare, nu?


Abia astept, mai sunt 10 zile, acus e acus, revin cu up-date sau cu un live blogging.
ps. o sa urmeze pe net, pe facebook si mai stiu eu unde o poza cu mine si sotul, mirati asa, si cu un text despre motivatia mea in legatura cu conferinta din 22 februarie, sa nu va speriati:).

8 comentarii:

Anonim spunea...

dar de ce trebuie responsabilizat la 3 ani? sunt asa mici si draguti.
Mihaela

delia spunea...

Nu trebuie, stiu, dar nici sa ii lasi in haosul lor:)

Anonim spunea...

Delia, nici nu zic sa-i lasi in haosil lor. Eu sun tterapeut si am lucrat si ca profesor, de partea cealalta. Cu copii de la 6 luni pana la 12 ani. Nu sunt pt haos, dar nici pentru acest cuvant 'responsabilizare'. Mi-e sa nu ajunga niste adolescenti cu probleme mintale serioase. Am inlocuit 'trebuie' cu 'responsabilizat'. Cred ca mai degraba trebuie directionata energia lor catre ceva contructiv. Chiar azi auzeam un coleg spunand ceva de genul 'sa facilitam cresterea copiilor'. Mi se pare superb. Plus ca la trei ani totul invata prin imitare.
Mihaela

Anonim spunea...

Chair daca nu are legatura directa cu subiectul, e de urmarit.

http://fun.mivzakon.co.il/Video/entertainment/10044/10044.html

Mihaela

Delia spunea...

Da, suna mai bine, asa e. Am exagerat si eu cu cuvantul responsabilizare, sa ma leg cumva de conferinta. Culmea e ca eu cred tare ca astia mici, sub 3 ani n-ar trebui sa fie deloc directionati sau supusi regulilor. Dar ce te faci cand intra la gradinita si nu scap, nici macar la Montessori, unde chiar ii pun sa stranga ce au inceput

Delia spunea...

Mersi de link, ma uit si revin.

Unknown spunea...

Eu prin responsabilizare inteleg sa ii ajut sa invete sa ia singuri decizii si sa aiba initiativa de a face ei lucrurile. De exemplu este mult mai usor pentru noi, parintii, sa ii imbracam noi. Ne miscam mai repede, mai ales cand trebuie sa mergem la gradi, noi avem servici, sau cand trebuie sa iesim afara si asa mai departe. Insa, lasandu-i, daca doresc ei, evident si isi exprima aceasta dorinta, sa se imbrace singuri, chiar daca vor da rateuri de cele mai multe ori, ei vor invata sa se imbrace singuri in timp. Da, va dura, isi vor pune hainele alandala, insa pentru ei e o experienta nu numai haioasa, cat mai ales plina de invataminte. Iar asta o poti extinde la absolut orice moment.

Unknown spunea...

Del, dupa cum am zis si mai devreme, noi avem niste notiuni afectate de perioada noastra de maturizare in ceea ce priveste responsabilizarea. Stransul jucariilor facut in joaca ii invata in timp sa fie ordonati. Gatitul impreuna cu ei ii invata in timp despre legume, mancare sanatoasa etc. Asta nu inseamna ca sclavagesti bietul copil, inseamna ca este langa tine si face niste lucruri impreuna cu tine. Intr-adevar, partea cu mersul la gradinita nu o vad nici eu ca o responsabilizare, si gandeste-te ca eu ma refer nu la un copil de trei ani, cum e Luca, eu ma refer la David al meu care are aproape 5 ani si nu vrea sa mearga la gradi. In privinta asta am incredere in el si in ce isi doreste el, si il astept sa fie pregatit.