sâmbătă, 11 februarie 2012

Despre alaptare

Ma tot gandesc cum sa abordez un subiect de articol pentru totuldespremame.ro. E genul de subiect cu doua taisuri si oricum ai da-o, tot prost iesi. Trebuie sa scriu un serial despre alaptare si ma tot razgandesc pentru ca nu sunt sigura ca o sa imi iasa intentia de echilibru. Nu vreau sa scriu ca nu e bine sa nu alaptezi, ci ca e ideal sa alaptezi. Si chiar si asa, tot o sa imi iasa vorbe, o sa fiu din nou catalogata de prieteni si de blogosfera-feisbuchista drept o sectanta puritana. Buunn, deci cum faci? Sa ma scuz asa cum o fac in ultimul timp cand sunt intrebata daca si cand il intarc pe Luca? Sau sa ma simt prost atunci cand sunt intrebata iar si iar " da tu mai ai lapte? Da' cat crezi ca o sa il mai duci asa la tzatza"? De ce ma simt prost? Pentru ca e o indiscretie si ma fortezi sa vorbesc despre ceva intim, despre o decizie intima pe care o iau eu in casa mea, cu barbatul si cu copilul meu. E ca si cum m-ai intreba: da' tie cand iti vine ciclu? Pot sa vorbesc despre asta cu oricine? Nu, pentru ca e ceva intim. Asa ca nu mai primesc intrebari din astea pe adresa redactiei. Ah, ca esti curios sa stii mai multe despre alaptat, ca vrei argumente logice, stiintifice si nutritive despre nevoia de a alapta un copil peste un an, e altceva. Ca poate vrei sa intelegi ce ma face pe mine sa aleg varianta asta, ascultand si percutand unele din justificarile mele, ok. Dar daca vii si ma intrebi cu o spranceana ridicata, cu un ton ironic si cu o intentie judgemental, nu primesc. Stai, te rog, in banca ta, oricine ai fi tu: mama, sora, soacra, matusa, prietena, cunostinta.
Si ma intorc de la ce am plecat. Nu-i simplu sa vorbesti echilibrat, nonviolent si noncinic despre alaptare, dar e sanatos
si bine sa fii informat despre alegerile tale.

6 comentarii:

Iglitza spunea...

daaaaa! multumesc! urmatorul om care ma intreaba si imi da sfaturi despre facutul la olita sau altceva cred ca risca un bitch slap. cat pot si eu sa ma mai stapanesc..?

Eli spunea...

Te citesc de mult timp .. din umbra , pentru ca desi sunt de acord cu postarile tale , am ales sa nu comment daca nu simt ca aduc ceva bun sau folositor la subiect.
Fetita mea e mai mare cu 2 saptamani decat Luca. O alaptez , este ceva atat de personal, o legatura atat de mare incat nu intentionez sa ma opresc oricate sprancene ridicate intalnesc.
Organizatia mondiala a sanatatii sfatuieste mamele sa alapteze pana la 2 ani..(and thats a fact) asta intentionez sa fac pentru ca simt ca e cel mai bine pentru mine si pentru bebe!
Cei cu opinii sa si le tina pentru ei si pentru bebeii lor !

Delia spunea...

Iglitza, si eu am porniri din astea, dar ma temperez pt ca e si un exercitiu in relatia cu copilul cu care incerc sa empatizez inainte sa ma supar pe el, si vad ca merge, sunt si eu mai relaxata.
Eli: sa-ti traiasca fetita, acus face un an, nu?;) that' s the spirit, cica OMS-ul zice 2 years and beyond;)!

Iglitza spunea...

hehe, evident ca pana la urma tot ma stapanesc, dar ar fi bine ca binevoitorii macar sa simta ca isi asuma un risc cu sfaturile nesolicitate :D

ioana spunea...

Situatia cu alaptatul e mai delicata pentru " publicul spectator" decat pentru mamele care fac asta cuu toata dedicarea. Tocmai de aceea nu pot intelege intrebarea, vorba ta Delia, "cu ton ironic", atata timp cat respectivul/a n-are nimicuta de-a face cu relatia asta intima dintre mama-bebe-tatic.
...Eu am alaptat-o pe fetita mea (16 luni jum) pana acum o sapt fix. Planurile initiale au fost fost sa facema sta pana la 2 ani. Dar m-am oprit pentru ca am aflat de venirea lui bebe nr.2:-)) Si puteam continua linistita cu alpatatul daca simptomele neplacute - epuizare fizica, greata, etc- ale primului trimestru nu s-ar fi instalat.
Cu toate astea, o parte din mine le invidiaza pe mamicile care mai alapteaza:-)
Asa ca, Delia, go for it!

delia spunea...

pentru cei ce nu inteleg de ce sa alaptezi mai mult de un an, le-as recomanda sa mearga intr-un spital la setia pediatrie si sa faca un mic studiu: copiii care sunt inca alaptati dupa varsta de un an in cat timp isi revin fata de copiii care nu doar ca nu mananca si sunt tinuti numai in perfuzii pentru a li se administra elementele nutritive de care au nevoie, dar nici relatia cu mama nu e asa de puternica. si dupa ce au facut un asemenea test, sa mai vina si sa mai dea sfaturi despre intarcare inainte de 2 ani si despre faptul ca nu 'nu e frumos' sa alaptezi in public sau cine mai stie ce mai zic.asa ca, mamici, alaptati atat cat simtiti voi si cat credeti ca e cel mai bine pentru puiul vostru. nu-i lasati pe cei din jur sa va influenteze alegerile facute cu privire la sanatatea atat fizica cat si mentala a puiului.